Speel op zeker en behandel uw aardappelpootgoed!

Pootgoedbehandeling

Bij het planten van aardappelen wordt het dit jaar opnieuw belangrijk om te starten met gezond pootgoed! Een pootgoedbehandeling tegen Rhizoctonia (lakschurft) kan daaraan bijdragen en is sterk te overwegen. Het risico op infectie met deze bodemschimmel neemt namelijk toe door omstandigheden die de opkomst vertragen, waaronder een lage bodemtemperatuur. Aantasting met Rhizoctonia zorgt voor een onregelmatige opkomst door geïnfecteerde jonge scheuten, misvormde (groene) knollen boven in de rug, slerotiën op de knollen en een verminderde opbrengst.

Rhizoctonia kan reeds aanwezig zijn op de knol onder de vorm van oppervlakkige zwarte 'brokjes' (slerotiën) of latent aanwezig zijn op de knol als schimmeldraden. Dit laatste is niet zichtbaar. Aangezien Rhizoctonia een schimmel is die algemeen voorkomt in de grond, kan besmetting ook via de bodem optreden.

Pootgoedbehandeling kan via het bepoederen van de aardappel (bij voorkeur tijdens het planten) of kan vloeibaar toegepast worden (vooraf vernevelen). Bij beide toepassingen is het belangrijk de gehele oppervlakte van de aardappel te behandelen en dus te beschermen. Als poeder kan gekozen worden voor Symphonie (2kg/ton) of de nieuwe Emesto Prime DS (1kg/ton). Als vloeibare behandeling kan geopteerd worden voor Monarch (0,2l/ton) of Emesto Prime FS (0,4l/ton).

Ik ga akkoord dat mijn gegevens gebruikt worden om deze aanvraag te behandelen.